Οι υαλοπίνακες2017-09-11T15:01:59+00:00
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Οι υαλοπίνακες των κουφωμάτων μας

Οι υαλοπίνακες που χρησιμοποιούνται στα ξύλινα κουφώματα της Haufen είναι πιστοποιημένοι Ευρωπαικής προέλευσης και διακρίνονται για τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά τους ώστε να  προσφέρουν υψηλή θερμοηχομόνωση και ασφάλεια στο κτίριο.

Οι υαλοπίνακες που χρησιμοποιούμε είναι απόλυτα διαυγείς και διαθέτουν ενεργειακή επίστρωση χαμηλής θερμοαγωγιμότητας, (Low emissivity).

Η standard σύνθεση υαλοπινάκων που διαθέτουμε (χωρίς καμιά επιβάρυνση στην τιμή των κουφωμάτων μας)  έχουν σύνθεση   6mm float glass / 16mm argon gas / 4mm Low Emissivity glass, με δείκτη  Θερμικής  αγωγιμότητας  Ug= 1,1 (W/m²Κ)  & δείκτη Ηχομείωσης  Rw= 36 db. Οι υαλοπίνακες αυτοί καθιστούν τα κουφώματα της Haufen ιδανική επιλογή για τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας και συγχρόνως υπερκαλύπτουν και τις αυστηρότερες απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας  για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων.

Τα κουφώματα μας μπορούν επίσης να  εξοπλισθούν και με ενεργειακούς υαλοπίνακες με άλλη σύνθεση κρυστάλλων και εξειδικευμένα ενεργειακά χαρακτηριστικά ώστε να επιτύχουμε έως και Uw= 0,7 (W/m²Κ),

Υαλοπίνακες κουφωμάτων που βασίζονται σε  συνθέσεις κρυστάλλων που διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , όπως  Κρύσταλλα ασφαλείας αντιβανδαλικά (laminated- triplex) , αντιβαλλιστικά (αλεξίσφαιρα) , ηχομονωτικά (acoustic, soundproof glazing)  , φυμέ , απορροφητικά ηλιακής ακτινοβολίας (UV) , ανακλαστικά  και μια πληθώρα άλλων κρυστάλλων είναι διαθέσιμα για να καλύψουν κάθε απαίτηση.

Διπλοί Ενεργειακοί Υαλοπίνακες – Πλεονεκτήματα

H θερμική, η οπτική και η ηχητική άνεση είναι οι τρεις σημαντικότερες συνισταμένες που επηρεάζουν την ευεξία του ανθρώπου και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το κέλυφος του κτιρίου και τα συστήματα ελέγχου του εσωκλίματος. Tο αίσθημα της θερμικής άνεσης δημιουργείται όταν καταναλώνεται η ελάχιστη ενέργεια από τον οργανισμό για την εξασφάλιση των θερμορρυθμιστικών λειτουργιών στο ανθρώπινο σώμα, ώστε να διατηρηθεί το θερμικό ισοζύγιο του ατόμου.

Η θερμική άνεση κάθε ατόμου εξαρτάται απο διάφορες παραμέτρους κάποιες από τις οποίες εξαρτώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό και οι υπόλοιπες φυσικοί παράμετροι εξαρτώνται από τον περιβάλλοντα χώρο.

Μια από τις πιο σημαντικές φυσικές παραμέτρους είναι η επιφανειακή θερμοκρασία των στοιχείων που περιβάλλουν  ένα χώρο αλλά και των στοιχείων  που περικλείονται μέσα στο ίδιο το χώρο  Η θερμοκρασία στην επιφάνεια των υαλοπινάκων  που περιβάλλουν ένα κτίριο είναι συνήθως διαφορετική από την θερμοκρασία του αέρα στο  εσωτερικό του χώρου.
Η διαφορά θερμοκρασίας αυτή εξαρτάται από την θερμική συμπεριφορά του υαλοπίνακα και επηρεάζει σημαντικά τη θερμοκρασία του αέρα και κατ’επέκταση το αίσθημα θερμικής άνεσης των ατόμων που βρίσκοναι στο χώρο αλλά και κοντά στους υαλοπίνακες.

Οι συγκεκριμένοι υαλοπίνακες αποτελούν την παλαιότερη και απλούστερη μορφή υαλοπινάκων . Ουσιαστικά μιλάμε για ένα και μόνο κρύσταλλο  σε διάφορα πάχη (συνήθως από 3 mmεως 6 mm) το οποίο έχει περιορισμένες δυνατότητες θερμομόνωσης , ηχομόνωσης και ασφάλειας.Οι συγκεκριμένοι υαλοπίνακες  τοποθετούνταν επι πολλά έτη σε όλα τα παραδοσιακού τύπου κουφώματα στενής διατομής και πολύ απλού προφίλ. Στην Ελλάδα η χρήση τους ήταν πολύ συχνή μέχρι προσφάτως. Η θερμική τους συμπεριφορά δεν συμφωνεί πλέον με το σύγχρονο κανονισμό θερμομόνωσης κτιρίων.και πέραν αυτού  οι υαλοπίνακες αυτοί παρουσιάζουν  την υψηλότερη ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος , επιτρέπουν  την μέγιστη εισχώρηση στην ηλιακή ακτινοβολία  , παρέχουν μηδενική σχεδόν ηχομόνωση , μικρή ασφάλεια και αυξημένους κινδύνους τραυματισμού σε περίπτωση θραύσης.
Οι διπλοί υαλοπίνακες αποτελούνται από δυο κρύσταλλα  τα οποία ενώνονται περιμετρικά με ένα προφιλ αλουμινίου και το όλο σύστημα σφραγίζεται με ειδική κόλλα. Στο διάκενο συναντάμε εγκλωβισμένο στρώμα ξηρού αέρα.. Τα συνηθέστερα πάχη χρησιμοποιούμενων κρυστάλλων είναι 3mmεως 6mmκαι συνδυάζονται με διάκενα από 8mmεως 16mm. Σε σύγκριση με το σύστημα μονής υάλωσης οι διπλοί υαλοπίνακες περιορίζουν τις θερμικές απώλειες λόγω της θερμομονωτικής ιδιότητας του αέρα στο διάκενο , παρουσιάζουν επίσης μεγαλύτερες ιδιότητες ηχομόνωσης και ασφάλειας και είναι διαυγείς.
Oι διπλοί  ενεργειακοί υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής είναι συνθέσεις κρυστάλλων ίδιας δομής με τους συμβατικούς διπλούς  αλλά  με χρήση διαφορετικών τύπων κρυστάλλων και αερίου στο διάκενό τους . Αποτελούνται και αυτοί απο δύο κρύσταλλα ενωμένα μεταξύ τους με ένα αλουμινένιο προφίλ και σφραγίζονται  περιμετρικά με ειδική κόλλα..Το ένα κρύσταλλο είναι ένας συμβατικός απλός  υαλοπίνακας (clear float glass) ενώ το δεύτερο κρύσταλλο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία κατά την παραγωγή του  κατά την οποία έχει εφραμοσθεί μια επίστρωση  χαμηλής  εκμπομπής  η οποία εμφανίζει υψηλή ανακλαστικότητα στο υπέρυθρο τμήμα της ακτινοβολίας , παράλληλα το διάκενο μεταξύ των δύο κρυστάλλων πληρώνεται αντί ξηρού αέρα με ένα ευγενές αέριο (argongas) το οποίο διαθέτει αυξημένες θερμομονωτικές ιδιότητες. Οι ενεργειακοί διπλοί υαλοπίνακες περιορίζουν σημαντικά τη μετάδοση της υπέρυθρης ακτινοβολίας διαμέσου του υαλοπίνακα επιτυγχάνωντας  χαμηλότερες θερμικές απώλειες από το εσωτερικό προς το εξωτερικό κατά την χειμερινή περίοδο καθώς και περιορισμό των ηλιακών κερδών το καλοκαίρι  ώστε να επιτυγχάνουμε περισσότερη δροσιά στο εσωτερικό

Η  HAUFEN εδώ και πολλά χρόνια , πλήρως εναρμονισμένη με την Ευρωπαική νομοθεσία δόμησης, εφοδιάζει  τα ξύλινα κουφώματα που προμηθεύει στην Ελλάδα αλλά και στις Ευρωπαικές χώρες  με ενεργειακούς διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες  σε όλες τις παραγόμενες σειρές.

 

Η Σημασία των υαλοπινάκων στις σύγχρονες απαιτήσεις των κτιρίων

Τα παράθυρα, οι πόρτες, οι βιτρίνες, τα υαλοστάσια και τα υαλοπετάσματα μιας κατοικίας ή ενός κτιρίου γενικότερα, αποτελούν επιφάνειες, μέσω των οποίων γίνονται ενεργειακές ανταλλαγές με το περιβάλλον.

Οι ανωτέρω επιφάνειες, επηρεάζουν σε σημαντικό ποσοστό την ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση και ψύξη των χώρων ενός κτιρίου, γιατί από αυτές διέρχονται σημαντικά ποσά ενέργειας. Γενικά, το χειμώνα χάνεται θερμότητα από μέσα προς τα έξω, ενώ το καλοκαίρι εισέρχονται ανεπιθύμητα θερμικά φορτία από το ζεστό εξωτερικό περιβάλλον.

Οι θερμικές αυτές ανταλλαγές μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με τη χρήση κατάλληλα επιλεγμένων, κατασκευασμένων και τοποθετημένων, ενεργειακά αποδοτικών παραθύρων. Καθοριστικά στοιχεία είναι το υλικό κατασκευής (στην προκειμένη περίπτωση το ξύλο αποτελεί το υλικό με το μεγαλύτερο δείκτη θερμομόνωσης σε σχέση με τα άλλα υλικά ) ,το προφιλ του κουφώματος και βασικό ουσιαστικό στοιχείο είναι οι υαλοπίνακες των παραθύρων, υαλοστασίων, υαλοπετασμάτων κ.λ.π..

Γίνεται, αμέσως φανερό, πόσο σημαντική είναι η επιλογή του σωστού υαλοπίνακα, για ενεργειακώς αποδοτικά κουφώματα, παράθυρα – υαλοπετάσματα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι μιλάμε για ενεργειακά κουφώματα και όχι θερμομονωτικά (όπως συχνά εσφαλμένα ακούγεται). Οι εκάστοτε κλιματικές συνθήκες και στην προκειμένη περίπτωση οι τυπικές Μεσογειακές είναι οι πιό συνήθει; για τον έλεγχο εισόδου θερμικών φορτίων από το περιβάλλον προς το εσωτερικό (solar control) σε σχέση με τις θερμικές απώλειες από το εσωτερικό του κτιρίου, προς το περιβάλλον, κατά τη χειμερινή περίοδο. Είναι γνωστό, εξ’ άλλου ότι το κόστος κλιματισμού,(ψύξης) για ένα κτίριο σε Μεσογειακό χώρο είναι εφάμιλλο και αρκετές φορές κατά πολύ μεγαλύτερο του κόστους θέρμανσης για το χώρο αυτό.

Οι Τεχνικοί Σύμβουλοι της Haufen, έχοντας παρακολουθήσει ενδοεταιρικά και εξωεταιρικά σεμινάρια, είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις μικροκλιματικές συνθήκες και τις ανάγκες ενός κτιρίου ή μιας κατοικίας και να προτείνουν, συγκεκριμένους τύπους υαλοπινάκων, με κατάλληλα τεχνικά χαρακτηριστικά (θερμική αγωγιμότητα, ανακλαστικότητα, φωτεινότητα, εισερχόμενη ακτινοβολία κλπ.) ώστε να επιτύχουμε υψηλές τιμές ενεργειακής απόδοσης και αντίστοιχη μείωση της δαπάνης για κλιματισμό του κτιρίου.
Για την επιλογή του κατάλληλου υαλοπίνακα θα πρέπει να εξετάζεται η χρήση του κτιρίου, η συνεισφορά του υαλοπίνακα στην εξοικονόμηση ενέργειας σε ετήσια βάση και η συνεπαγόμενη εξεικονόμηση χρημάτων. (κόστος-όφελος, χρόνος απόσβεσης). Ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή απαιτείται ώστε τα θερμικά και οπτικά χαρακτηριστικά του υαλοπίνακα,τα οποία θα επιλεγούν με κριτήριο τη συμπεριφορά του στη θέρμανση και ψύξη του κτιρίου, να εξασφαλίζουν, μαζί με το συνολικό σχεδιασμό των ανοιγμάτων τις απαιτήσεις σε φυσικό φωτισμό των χώρων.

Oι διπλοί ενεργειακοί υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής είναι συνθέσεις κρυστάλλων ίδιας δομής με τους συμβατικούς διπλούς αλλά με χρήση διαφορετικών τύπων κρυστάλλων και αερίου στο διάκενό τους . Αποτελούνται και αυτοί απο δύο κρύσταλλα ενωμένα μεταξύ τους με ένα αλουμινένιο προφίλ και σφραγίζονται περιμετρικά με ειδική κόλλα. Το ένα κρύσταλλο είναι ένας συμβατικός απλός υαλοπίνακας (clear float glass) ενώ το δεύτερο κρύσταλλο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία κατά την παραγωγή του κατά την οποία έχει εφαρμοσθεί μια επίστρωση χαμηλής εκπομπής η οποία εμφανίζει υψηλή ανακλαστικότητα στο υπέρυθρο τμήμα της ακτινοβολίας , παράλληλα το διάκενο μεταξύ των δύο κρυστάλλων πληρώνεται αντί ξηρού αέρα με ένα ευγενές αέριο (argongas) το οποίο διαθέτει αυξημένες θερμομονωτικές ιδιότητες. Οι ενεργειακοί διπλοί υαλοπίνακες περιορίζουν σημαντικά τη μετάδοση της υπέρυθρης ακτινοβολίας διαμέσου του υαλοπίνακα επιτυγχάνωντας χαμηλότερες θερμικές απώλειες από το εσωτερικό προς το εξωτερικό κατά την χειμερινή περίοδο καθώς και περιορισμό των ηλιακών κερδών το καλοκαίρι ώστε να επιτυγχάνουμε περισσότερη δροσιά στο εσωτερικό

Στην Ελλάδα, από την ισχύ του Κανονισμού Θερμομόνωσης του 1979 είναι υποχρεωτική η χρήση διπλών υαλοπινάκων σε νέα κτίρια. Για τα παλαιά κτίρια, κτισμένα εν γένει πριν το 1979, η αντικατάσταση των μονών υαλοπινάκων με διπλούς, με πιθανή αντικατάσταση και των κουφωμάτων, αποτελεί μια σημαντική τεχνική εξοικονόμησης ενέργειας. Η αντικατάσταση των παλιών παραθύρων με νέα, ενεργειακά αποδοτικά με διπλά τζάμια χαμηλής εκπομπής, αν και έχει κάποιο κόστος, μπορεί να ανατρέψει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την κακή ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, με πολλαπλά οφέλη, ενεργειακά-περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Οι υαλοπίνακες αποτελούν σημαντικά στοιχεία για παράθυρα – υαλοπετάσματα, όχι μόνο από ενεργειακή άποψη αλλά και από πλευράς, ηχομόνωσης, ασφάλειας, πυρασφάλειας, ακόμη και διακόσμησης. Ιδιαίτερα για τον τομέα της ασφάλειας χρησιμοποιούνται ειδικές συνθέσεις υαλοπινάκων (Πολύφυλλοι ή laminated ή triplex) που παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή στη θραύση.

Υαλοπίνακας Τρίπλεξ (laminated) : Οι υαλοπίνακες τρίπλεξ αποτελούνται από δύο ή περισσότερα φύλλα ( panels ή panes) γυαλιού μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται ένα ή περισσότερα στρώματα μεμβρανών, κολλημένων μαζί με τα γυαλιά σε ενιαίο σώμα, χωρίς να μεταβάλλεται ουσιωδώς η διαφάνεια του προκύπτοντος σύνθετου υαλοπίνακα. Όταν ο υαλοπίνακας αυτός σπάσει , τα κομμάτια παραμένουν κολλημένα λόγω των μεμβρανών. Χρησιμοποιούνται σε χώρους στους οποίους η ενδεχόμενη θραύση υαλοπινάκων είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια ανθρώπων (κοινού). Χρησιμοποιούνται επίσης υποχρεωτικά σε αίθρια και κατασκευές οι οποίες ευρίσκονται, υπό κλίση ως προς την κατακόρυφο.

Η δύναμη όπως και άλλες ιδιότητες του πολυεπίπεδου υαλοπίνακα μπορούν να προσαρμοστούν για να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες ανάγκες. Άλλα υποστρώματα μπορούν να μειώσουν τον θόρυβο και άλλα μπορούν να βοηθήσουν ώστε το γυαλί να λειτουργήσει περισσότερο ως ένα δομικό σύνθετο υλικό. Ο πολυεπίπεδος υαλοπίνακας μπορεί να συνδυάσει την ασφάλεια με την αισθητική και την εξοικονόμησης ενέργειας.

Πέρα όμως από την κύρια χρήση του που είναι η προστασία και ασφάλεια ο πολυεπίπεδος υαλοπίνακας μπορεί να ικανοποιήσει και πρόσθετες αρχιτεκτονικές ανάγκες οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Ηχομόνωση
  • Αντίσταση σε διάρρηξη
  • Προστασία UV
  • Καθυστέρηση διάδοσης πυρκαγιάς
  • Προστασία από καιρικά φαινόμενα
  • Βελτιωμένη δομική απόδοση
  • Προστασία από βομβιστικές επιθέσεις

Η εξοικονόμηση ενέργειας προκύπτει όχι μόνο από τους υαλοπίνακες αλλά και από την αντικατάσταση των παλιού τύπου κουφωμάτων με σύγχρονα πιστοποιημένα κουφώματα υψηλής τεχνικής και ποιότητας που συνεπάγεται την εξάλειψη των διαρροών του αέρα και την υδατοστεγανότητα.

Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας που επιφέρουν τα σύγχρονα ενεργειακά παράθυρα με διπλά τζάμια λόγω μειωμένων θερμικών ανταλλαγών με το περιβάλλον, παρουσιάζουν και μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως: μειώνουν την ακτινοβολία από ή προς τον εσωτερικό χώρο καθώς παρουσιάζουν επιφανειακή θερμοκρασία πλησιέστερη με αυτή των άλλων επιφανειών του χώρου και περιορίζουν τα ρεύματα του αέρα κοντά στο παράθυρο με αποτέλεσμα να προσφέρουν βελτιωμένες συνθήκες θερμικής άνεσης, αποτρέπουν τη συμπύκνωση υδρατμών το χειμώνα στην επιφάνειά τους, αλλά και μειώνουν το θόρυβο.

Σημαντικός δείκτης της θερμομονωτικής ικανότητας ενός συστήματος υαλοπίνακα είναι η θερμοπερατότητα, η οποία δίνεται από τους κατασκευαστές με την τιμή (Κ ή U) και εκφράζεται σε W/m2Κ Εκτός όμως από την θερμοπερατότητα, και άλλες ιδιότητες επηρεάζουν τη συνολική ενεργειακή συμπεριφορά ενός παραθύρου ή τζαμιού (αεροπερατότητα, φωτοδιαπερατότητα, συντελεστής εκπομπής, κ.ά.), οι οποίες διαμορφώνουν τη θερμική και αλλά και την οπτική άνεση που προσδίδει το παράθυρο και τη συνεπαγόμενη εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπάρχει ένα εύρος από ενεργειακά αποδοτικούς τύπους υαλοπινάκων και κουφωμάτων που μπορεί να επιλέξει κανείς για το κτήριο του, ανάλογα με τη χρήση του και το μέγεθος του κτιρίου καθώς και το κόστος του κάθε συστήματος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο αγοραστής να ζητά από τον κατασκευαστή να τον ενημερώνει τουλάχιστον για την θερμοπερατότητα του παραθύρου που θα τοποθετήσει.

Η χρήση βελτιωμένων ειδικών υαλοπινάκων μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας για τη θέρμανση, ψύξη και φωτισμό των κτιρίων και στη βελτίωση των συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης που διαμορφώνονται στους εσωτερικούς χώρους.

 

Κατηγορίες Κρυστάλλων με εξειδικευμένα χαρακτηριστικά

Γυαλί το οποίο έχει υποστεί θερμική επεξεργασία ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερου βαθμού μηχανική και θερμική αντοχή. Το γυαλί θερμαίνεται πρώτα σε περισσότερους από 600° C και μετά ψύχεται απότομα (πλήρη σκλήρυνση) ή πιο αργά (θερμική ενίσχυση),και στις δύο περιπτώσεις με προσεκτικά ελεγχόμενη ταχύτητα ψύξης. Αυτές οι επεξεργασίες υποβάλλουν την επιφάνεια του γυαλιού σε μόνιμη συμπιεστική τάση δίνοντας έτσι στο γυαλί ειδικά χαρακτηριστικά. Αντίσταση σε μηχανικό και θερμικό σοκ έως και 2 φορές μεγαλύτερη (θερμικώς ενισχυμένο κρύσταλλο) ή 5 φορές μεγαλύτερη (θερμικώς σκληρυμμένο κρύσταλλο) από ένα κοινό γυαλί. Η επεξεργασία αυτή προστατεύει το γυαλί από θραύση προκαλούμενη από υψηλή θερμοκρασιακή διαφορά στην επιφάνειά του (προκαλούμενη, για παράδειγμα, από τοπική σκίαση). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τύπους γυαλιού με υψηλή ενεργειακή απορρόφηση που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.
Τα πολύφυλλα ή Laminated κρύσταλλα αποτελούνται από δύο ή περισσότερα κρύσταλλα (panels ή panes) συγκολλημένα μεταξύ τους. Ενδιάμεσα στα κρύσταλλα παρεμβάλλονται μια  ή περισσότερες ειδικές συγκολλητικές μεμβράνες (φιλμ από πολυβινυλοβουτυρόλη PVB) οι οποίες έχουν την ιδιότητα να μην μεταβάλλουν ουσιωδώς τη διαύγεια του σύνθετου υαλοπίνακα σε σχέση με ένα απλό κρύσταλλο. H μεμβράνη λειτουργεί ως συνδετικό μέσο  μεταξύ των κρυστάλλων με αποτέλεσμα  να δημιουργείται ένα “sandwich” κρυστάλλων και μεμβρανών συνθέτωντας ένα ενιαίο σώμα πολύ ανθεκτικό και αδιαχώριστο επιτυγχάνοντας αυξημένη αντοχή στη θραύση,ασφάλεια και αυξημένη ηχομόνωση. Τα  laminated κρύστάλλα  σπάζουν αλλά δεν καταρρέουν γεγονός που οφείλεται στην ειδική μεμβράνη που παρεμβάλλεται μεταξύ τους και η οποία συγκρατεί προσκολλημένα τα σπασμένα τμήματα του γυαλιού. Με τον τρόπο αυτό επίσης δεν αποκαλύπτονται κοφτέρες και επικύνδυνες άκρες των σπασμένων τμημάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό , εξού και ο χαρακτηρισμός  τζάμια ασφαλείας ( safety glasses).
Οι αλεξίσφαιροι υαλοπίνακες είναι μια κορυφαία εκδοχή των πολύφυλλων (laminated) υαλοπινάκων με πολλά αλεπάλληλα φύλlα γυαλιού και μεμβρανών και παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε βλήμματα από πυροβόλα όπλα. Η συνθεσή τους συνήθως  ξεπερνά τα 40mm πάχος για το λόγο αυτό παρουσιάζουν και ιδιαίτερα μεγάλο βάρος / m2 .H αντοχή τους σε βολές πυροβόλων όπλων έχει διάφορες βαθμίδες και εξαρτάται από την ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν αναλόγως του όπλου και της απόστασης που βάλλονται.Τα κρύσταλλα αυτά υπόκεινται σε επεξεργασία με την οποία εφαρμόζεται μια ειδική επίστρωση στην επιφάνειά ώστε να παρουσιάζουν υψηλό συντελεστή θερμομόνωσης με τον τρόπο αυτό εμποδίζουν μεγάλο μέρος της θερμικής ακτινοβολίας είτε να εισέρχεται προς το κτίριο, είτε να εκπέμπεται προς το εξωτερικό περιβάλλον (ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησής τουςι). Συνιστώνται για τη μείωση των θερμικών απωλειών ενός κτιρίου (χειμώνα και καλοκαίρι) , συντελούν σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση / ψύξη του κτιρίου και διατίθενται σε πολλούς τύπους και ποιότητες.


Ανακλούν σημαντικό μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας ώστε να μην εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο αλλά μπορεί να προκαλέσουν φαινόμενα ανάκλασης φωτός στον περιβάλλοντα χώρο και στα γύρω κτίρια.


Επίπεδο γυαλί με ενσωματωμένο συρμάτινο πλέγμα το οποίο καθυστερεί την θραύση σε περίπτωση φωτιάς καθυστερώντας αντίστοιχα τη διασπορά της φωτιάς και του καπνού. Τέτοια υάλωση κατηγοριοποιείται ως τάξης G (που ανθίσταται στη φωτιά και προλαμβάνει την διασπορά της φωτιάς και του καπνού για συγκεκριμένη χρονική περίοδο) ή Τάξης F (που έχει τα χαρακτηριστικά της Τάξης G αλλά επιπλέον παρεμποδίζει την διασπορά της ακτινοβολούμενης θερμότητας για συγκεκριμένη χρονική περίοδο). Ως άλλη εκδοχή συναντάμε προ-ενταμένο γυαλί από βοροπυρίτιο – χωρίς μεταλλικό πλέγμα – με διπλή υάλωση και με το διάκενο χώρο γεμισμένο από διογκωμένο υλικό το οποίο δρα ως ασπίδα θερμότητας.


Ημιδιαφανές γυαλί φτιαγμένο από διάφανο ή έγχρωμο γυαλί το οποίο έχει περάσει ανάμεσα από δύο ρολά στο τέλος του φούρνου και το ανάγλυφο σχέδιο έχει αποτυπωθεί σε υψηλές θερμοκρασίες στη μία ή και στις δύο πλευρές του γυαλιού από το ανάγλυφο ρολό.. Υπάρχει η δυνατότητα να ενσωματωθεί συρμάτινο πλέγμα μέσα στη μάζα του γυαλιού. Πέρα από την μεγάλη ποικιλία ανάγλυφων σχεδίων, το διαμαντέ γυαλί μπορεί να προσφέρει διασπορά φωτός και να μειώσει την εκτύφλωση από το ηλιακό φως. Χρησιμοποιείται σε χώρους στους οποίους απαιτείται φυσικό φώς, χωρίς όμως, να φαίνεται το εσωτερικό του χώρου απέξω. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται αμμοβολισμένο γυαλί, με οπάκ ( απαλή λευκή) όψη.


Ρολαρισμένο γυαλί που περιέχει ένα στρώμα συρμάτινου πλέγματος πλήρως ενσωματωμένο όσο το δυνατό πιο κοντά στο κέντρο πάχους του υαλινου πάνελ. Το γυαλί είναι διαθέσιμο ως γυαλισμένο (η μία ή και οι δύο επιφάνειες του) και ως ανάγλυφο. Εγκεκριμμένο γυαλισμένο συρμάτινου πλέγματος γυαλί χρησιμοποιείται ως διαφανής ή ημιδιαφανής υάλωση πυροπροστασίας. Ανάγλυφο συρμάτινου πλέγματος γυαλί συνήθως χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό. Σπάει πιο εύκολα από ένα απλό γυαλί του ιδίου πάχος αλλά το συρμάτινο πλέγμα συγκρατεί τα θραύσματα από το να πέσουν κάτω όταν αυτό σπάσει.
Με τη βοήθεια χημικής επεξεργασίας παρουσιάζουν χαμηλή θερμοπερατότητα, αλλά και μειωμένη φωτοδιαπερατότητα και συνιστώνται για τη μείωση της ποσότητας του ηλιακού φωτός ενός χώρου.Ηλεκτροχρωμικοί είναι υαλοπίνακες, των οποίων οι ιδιότητες (οπτικά χαρακτηριστικά, διαπερατότητα) μεταβάλλονται με τη διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος.

Φωτοχρωμικοί είναι υαλοπίνακες των οποίων οι οπτικές ιδιότητες μεταβάλλονται ανάλογα με το ποσό της προσπίπτουσας σε αυτούς ηλιακής ακτινοβολίας. Η φωτοδιαπερατότητά τους μειώνεται με την αύξηση της έντασης της φωτεινής ακτινοβολίας.

Θερμοχρωμικοί  είναι υαλοπίνακες των οποίων οι οπτικές ιδιότητες μεταβάλλονται ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Με την αύξηση της θερμοκρασίας μεταβάλλονται από διαφανείς σε γαλακτόχρωμοι.

back_icon
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.