Με υλικό το ξύλο2017-09-11T14:53:02+00:00
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Το ξύλο ως πρώτη ύλη

Το ξύλο, είναι ένα από τα παλαιότερα δομικά υλικά στην κατασκευή κουφωμάτων, σχετικά  θέματα όπως οι βασικές αρχές σχεδιασμού , οι  προδιαγραφές ποιότητας της πρώτης ύλης, η προστασία, ο έλεγχος και η συντήρηση των ξύλινων κουφωμάτων, οι βαφές, τα εξαρτήματα ανάρτησης, καθώς η χρήση των απαιτούμενων υλικών  παρουσιάζονται σε ολοκληρωμένο αφιέρωμα του «Ενημερωτικού Δελτίου ΤΕΕ», με θέμα: «Ξύλινα κουφώματα κατασκευή, εφαρμογή και συντήρηση».
Tο ξύλο με μεγάλες δυνατότητες εφαρμογών θεωρείται ενδεδειγμένο οικοδομικό υλικό, δεδομένου ότι υπάρχει άφθονο στη φύση, η επεξεργασία του είναι εύκολη και οι μηχανικές του ιδιότητες ικανοποιητικές. Με την προϋπόθεση της επιλογής του ενδεδειγμένου κάθε φορά υλικού και της σωστής διαμόρφωσης της διατομής εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η αποδεδειγμένη σταθερότητα της κατασκευής και η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιφάνειά του δέχεται βαφή και επαναβαφή, ενώ ο τακτικός καθαρισμός δεν μεταβάλλει τις ιδιότητες ή τη μορφή του. Το ίδιο το υλικό είναι φιλικό προς το περιβάλλον, μια και ανήκει στους ανανεώσιμους πόρους, και εμφανίζει πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες.

Η διάρκεια ζωής του προσδιορίζεται, σύμφωνα με τα πρότυπα BS644, στα 60-90 χρόνια. O χρόνος αυτός είναι μικρότερος όταν χρησιμοποιείται χαμηλής ποιότητας ξυλεία, ενώ για την υψηλής ποιότητας υπολογίζεται στα 50-60 χρόνια. Η διάρκεια ζωής του ξύλου είναι πρακτικά απεριόριστη, δεδομένου ότι δεν καταστρέφεται με την πάροδο του χρόνου.

O ρόλος της υγρασίας του ξύλου

Το κούφωμα, αν και μη φέρουσα κατασκευή, υφίσταται καταπονήσεις. Κατά συνέπεια μεταβιβάζει στα γειτονικά φέροντα στοιχεία εκτός από το ίδιο βάρος του και τα οριζόντια φορτία, κυρίως άνεμο, που επιδρούν σε αυτό. Από την άλλη πλευρά, το ξύλο είναι ένα φυσικό, «ζωντανό» υλικό, του οποίου το σχήμα και ο όγκος μεταβάλλονται εξ αιτίας της υγρασίας, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, το φούσκωμα και τη στρέβλωση. Επειδή το υλικό δεν είναι ισότροπο, το αποτέλεσμα των καταπονήσεων είναι διαφορετικό σε κάθε διεύθυνση.

Έτσι η συρρίκνωση, το μέγεθος της οποίας εξαρτάται και από το είδος του ξύλου, είναι κατά τη διεύθυνση των ινών 0,1-0,3%, ακτινωτά περίπου 5% και κατά τη διεύθυνση των δακτυλίων περίπου 10%. Για να μειωθούν, επομένως, τα προβλήματα που οφείλονται σε αυτή πρέπει στα επιμέρους τεμάχια, από τα οποία αποτελείται το πλαίσιο, να εξασφαλιστεί η ενιαία διεύθυνση των ινών.

Για να περιοριστούν τα προβλήματα που οφείλονται στην υγρασία, αυτή πρέπει να μετρηθεί πριν αρχίσει η επεξεργασία του ξύλου και η διαμόρφωσή του σε κούφωμα. Η επιτρεπόμενη υγρασία και η διακύμανσή της εξαρτάται από το είδος του δένδρου από το οποίο προέρχεται η ξυλεία (κωνοφόρα Θ 15%, φυλλοβόλα Θ 12%), την θέση στην οποία θα τοποθετηθεί το στοιχείο και τον τρόπο σύνδεσης των ξύλων.back_icon

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.